Opphav

Maine Coon er av utseende veldig lik den norske skogkatten, men kommer i motsetning fra Amerika og delstaten Maine. Det eksisterer mange myter om deres opprinnelse, blant annet hevdes det at rasen er en blanding mellom katt og vaskebjørn, noe som biologisk ikke er mulig. Mer sannsynlig er derimot at kattene kom til Amerika på båter fra utlandet, hvor de ble brukt til å bekjempe rotter og mus. Maine Coon gikk imidlertid i glemmeboken, men dens popularitet økte igjen på 1950-tallet, da katten blant annet ble presentert på raseutstillinger.

Visste du at Maine Coon også betegnes som Amerikas første “Show-katt”? Innbyggerne i Maine var veldig stolt over de usedvanlige kattene deres. De var overbevist over at katten var smartere, raskere, sterkere og dermed generelt bedre i alt enn andre katter. Allerede på 1700-tallet begynte de å sammenligne deres Maine Coons med katter fra andre nabolag på lokalfester i landsbygda.

Vesen

Maine Coon er svært elskverdige og sosiale dyr. De elsker lek og er veldig smarte – du kan lære den triks, f eks å apportere. I motsetning til de fleste kattene, er Maine Coon kjent for å være glad i vann. Hvis en Maine Coon holdes alene, vil den trenge mye menneskelig oppmerksomhet for å trives. Dessuten snakker en Maine Coon veldig mye. Deres søte mjauing vil følge deg gjennom hele dagen. De er veldig sosiale og omgjengelige med andre dyr og barn. Maine Coon kan også enkelt holdes som ren stuekatt. Vær likevel oppmerksom på at katter av denne rasen er glad i å røre på seg og har behov for mye bevegelse. Sørg derfor for at katten har nok muligheter for å sysselsette seg fysisk, selv om du holder den som innekatt.

Kroppsbygning

Gjennomsnittsvekten for en Maine Coon er 6 til 8 kg. Kroppen er muskuløs med et bredt bryst, og skal virke langstrakt og kantete. En Maine Coon kan nå en lengde på opptil 1,20 meter, hvor halen er omtrent like lang som kroppen selv. Ørene er store og spisse med hårtufser ytterst. Kattene har en vannavvisende pels med tett underull, tykke dekkhår og en buskete hale. Benene til Maine Coonen er sterke, muskuløse, godt over middels lange og velproporsjonerte. Potene er store, runde og prydet med den fine pelsen. Hårtufsene på potene er hos noen katter så lange at de stikker mer enn 2 cm ut mellom tærne.

Generelt finnes det ingen entydig rasestandard for Maine Coon. Hvordan den defineres, er avhengig av den respektive raseklubben som oppdretteren tilhører. Likevel er det kun små forskjeller mellom rasestandardene som fastlegges av de ulike klubbene.

Hold av Maine Coon

Som tidligere brukskatter er Maine Coons begavete jegere. De intelligente kattene apporterer gledelig og er som regel svært glade i vann. Bli derfor ikke overrasket dersom Maine Coonen din griper enhver mulighet for å kose seg i sølepytter eller leke med vannskålen sin. I tillegg bør man ha kloremøbler tilpasset størrelsen på denne katterasen. Det er viktig at både høyde og stabilitet stemmer overens med kattens behov. Du bør også være nøye med å velge riktig størrelse på kattedoen – her gjelder mottoet: desto større, jo bedre og behageligere er det for katten!

Maine Coon katter kommer godt overens med andre katter, og selve sosialiseringsprosessen er som regel problemfri. Dersom det er planlagt å sosialisere en Maine Coon med andre katteraser, anbefales det likevel å foretrekke katter som også har en sosial natur. Som nevnt tidligere, er maine coon svært aktive dyr som er glad i bevegelse. Derfor er det desto viktigere å sørge for at de får nok bevegelse – spesielt dersom de blir holdt som innekatt. En sikret balkong eller en innhegning som er innredet for katten, kan være en løsning. En annen mulighet er å ta med katten på tur ved å leie den med et kattebånd. Før dere drar på oppdagelsesferd sammen, bør det å gå i bånd likevel testes innendørs først, slik at katten kan venne seg til situasjonen.

Pleie

Man ville nok egentlig ha forventet at pelsen til en katt med halvlangt hår krever mye vedlikehold og stell. Maine Coonen sin pels er ganske varierende, men de fleste pelser er overkommelig å stelle med jevnlig børsting. Grunnen til dette er at Maine Coonen har veldig lite underhår og halvlangt dekkhår. Resultatet er at pelsen ikke floker like fort som andre pelstyper.

Ernæring

Maine Coon katten er stor og har en utpreget trang til aktivitet. Tilsvarende viktig er det at den får i seg tilstrekkelig med energi og næringsstoffer gjennom kostholdet. Selvsagt spiller også kattens alder, livsstil og individuelle behov en stor rolle når det kommer til kosthold. Eldre katter behøver for eksempel ikke den samme mengden næringsstoffer som yngre katter. Spesielt hos kattunger er det viktig å sørge for at de får den energien de trenger for en optimal utvikling og oppvekst. Kattens vekt og allmenntilstand påvirker også det endelige næringsbehovet. Du bør holde et øye med kattens vekt til enhver tid, da overvekt blant annet kan medføre smertefulle leddproblemer.

Vær oppmerksom på kvaliteten når du går til innkjøp av kattemat og velg en variant med høyverdige ingredienser. Kjøtt bør utgjøre hovedandelen i fôret. Sukker, konserveringsmidler, korn eller animalske biprodukter bør kun være oppført i små mengder.
Maine Coons bør, som alle andre katter, alltid ha tilgang til ferskt vann.

Denne teksten er lånt fra Zooplus, da jeg kjenner meg veldig igjen i beskrivelsen og er veldig enig 🙂